Webcams en tosti’s

Webcams en tosti’s

De afgelopen tijd was er niet alleen een run op wc-papier, handzeep en paracetamol, maar ook op webcams. Bij de grote webwinkels was er nauwelijks meer een te krijgen. Een bewijs dat Nederland razendsnel is overgeschakeld naar overleggen en vrijdagmiddagborrels via Teams, Zoom of Hangouts. (Naast de lege treinen en rustige snelwegen natuurlijk.)

Nu de cijfers van het coronavirus een positievere trend lijken te vertonen, benadrukken beleidsmakers, crisisteams en artsen dat het echt nog te vroeg is om de teugels te laten vieren. Als er nu een tweede piek komt, kan die heviger zijn en nog schadelijker voor bevolking, zorgsysteem en economie.

Met andere woorden: we zitten nog wel even aan het thuiswerken vast. Het valt niet altijd mee, maar de berichten op social media zijn ook positief. En eigenlijk is het een zegen dat we onze moderne technologie zo snel en gemakkelijk kunnen opschalen, om ook vanuit huis ‘gewoon’ te kunnen blijven werken.

Maar ook en misschien wel juist aan de keukentafel moeten we ons ervan bewust zijn dat in deze bijzondere crisissituatie cybercriminelen op de loer liggen om hun slag te slaan. We werken niet meer in één kantoorgebouw, maar hebben een groter, wijdverspreider netwerk gecreëerd van thuiswerkplekken. Daarbij worden processen en procedures minder strak gevolgd. En dat maakt netwerken kwetsbaarder.

Ook het National Cyber Security Center (NCSC) en Digital Trust Center (DTC) zien dat het op orde hebben van veilige thuiswerkfaciliteiten nu enorm belangrijk is. Het NCSC heeft op haar site een factsheet geplaatst en het DTC heeft een pagina gewijd aan veilig thuiswerken met allerlei tips & tricks.

ThreadStone heeft aanvullende praktische oplossingen die op een verantwoorde manier te implementeren zijn. Zo hebben wij een kastje ontwikkeld dat ondernemers zelf aan hun netwerk kunnen koppelen. Vervolgens wordt het volledige netwerk gescand op kwetsbaarheden. Dus ook de thuiswerkplekken die via VPN’s verbonden zijn. Op basis van de uitkomsten kunnen gerichte maatregelen worden getroffen.

Kortom: werk ook thuis veilig en bescherm uw netwerk en belangrijke data. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker met het vooruitzicht dat we voorlopig nog wel even onze tosti’s thuis eten in plaats van in het bedrijfsrestaurant.

 
Deel dit artikel