03 okt
Nog altijd is dit een van de veel gehoorde reacties als bedrijven gevraagd worden naar het risico dat zij lopen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Dat is niet alleen wat wij merken, maar in allerlei onderzoeken naar voren komt. En dat blijft zorgelijk.
Wat wellicht nog zorgelijker is, is dat een groot deel zelfs denkt helemaal geen risico te lopen. Een onderzoek van Switchfast onder 600 Mkb’ers en 100 CEO’s laat zien dat 51 procent van de leidinggevenden van die groep er zo over denkt. Onder werknemers gaat het gelukkig een beetje beter, daar denkt ‘maar’ 35 procent dat er geen risico is voor hun bedrijf. “Van verlies van klanten tot een beschadigde reputatie; kleine bedrijven hebben veel te verliezen. Toch heeft een op de drie bedrijfseigenaren geen veiligheidsmaatregelen genomen om cybercriminaliteit te bestrijden,” is in het rapport te lezen.
Het gebeurt niet met opzet
Er wordt in het rapport ook gesproken over de oorzaken van datalekken. Uit hun onderzoek concludeert Switchfast dat de nummer één oorzaak van datalekken de werknemers zelf zijn. Dit komt omdat ze vaak ‘nalatig’ te werk gaan, bijvoorbeeld door met een onbeveiligde wifi-verbinding in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Dat doen ze overigens meestal niet bewust; velen hebben vaak niet eens door wat die acties te weeg kunnen brengen.
Het bewustzijn van leidinggevenden en medewerkers als het om informatiebeveiliging gaat, blijft dus nog steeds steken. Een onderzoek van de Haagsche Hogeschool bevestigt dit, maar wat daaruit ook naar voren komt, is dat ruim driekwart van de ondervraagden (800 directeuren uit het mkb) geholpen wil worden met hun cybersecurity en dan vooral voorlichting wil hebben. Daarbij geeft 85 procent aan dat de branchevereniging daar een grote rol in moet hebben, maar ook een landelijke campagne zou helpen.
Laten we aan die vraag voldoen
We hebben al vaker gesproken over hoe we als ThreadStone ervoor willen zorgen dat het bewustzijn over het belang van informatiebeveiliging blijft groeien. En de genoemde onderzoeken laten zien dat dit nog steeds nodig is. Daarom werken we met verschillende accountants, verzekeraars en brancheverenigingen, samen om Zakelijk Nederland te laten inzien hoe belangrijk een goede informatiebeveiliging is.
Onze diensten helpen partners het inzicht te geven op de delen waar zij dat zelf nog niet hebben. Zo kunnen zij hun klanten een volledig beeld geven van hoe de informatiebeveiliging op dit moment geregeld is en wat er nog moet gebeuren om niet alleen data goed te beveiligen. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat we het niveau optrekken!