Maak het ze digitaal ook niet te makkelijk (ik blijf het zeggen)!

Maak het ze digitaal ook niet te makkelijk (ik blijf het zeggen)!

De overheid heeft al jaren een campagne lopen die mensen waarschuwt over de kans op inbraak als je op vakantie gaat. De boodschap: check je huis goed, zorg dat je alles goed hebt afgesloten en dat je beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Het wordt tijd om ook eens over digitale inbraak en beveiliging te gaan praten.

Want als we aan het werk zijn, dan letten we goed op onze beveiliging. Op vakantie lijkt het echter alsof niet alleen onze computer uit gaat, ook ons ‘gezond verstand’ als het om veilig online werken gaat, raakt nog regelmatig in de zomerstand. Daarom een paar tips.

Voor dat je vertrekt

Net als bij de laatste controle van je huis om te zien of alle ramen en deuren dichtzitten en het alarm is ingeschakeld, is een laatste controle van je systemen en devices net zo noodzakelijk. Zorg dat je beveiliging van je systemen up-to-date is met de laatste patches en updates en draai voordat je al je systemen afsluit nog een diepe scan. Zo weet je of je systeem veilig is en eventuele zwakheden kunnen dan voor vertrek verholpen worden.

Pincode en wachtwoorden

Zorg dat je mobiele devices voorzien zijn van een persoonlijke, al dan niet biometrische pincode, waardoor alleen jij je device kunt gebruiken. Bij diefstal kunnen criminelen er dan niet zomaar mee aan de haal gaan. Een trackingapp om te zien waar je devices zijn als ze onverhoopt gestolen zijn kan je helpen je spullen terug te vinden. Maak ook gebruik van two-factor authenticatie voor je accounts. Als iemand dan met jouw gegevens wil inloggen, krijg je in ieder geval een melding en kun je ze blokkeren.

Vergeet de openbare wifi

Niets is zo handig als in het hotel of op de camping even in te loggen op het openbare wifi-netwerk en je email te checken. Maar deze netwerken zijn berucht om hun onveiligheid. Iemand die kwaad wil, kan eenvoudig je device zien en daarop inbreken. Zet daarom de zichtbaarheid van je device uit en liever nog, maak er geen gebruik van. Zeker nu in Europa de kosten van data roaming verdwenen zijn, is het veel veiliger om je mobiele netwerk te gebruiken. Dat is namelijk wel beveiligd en veel lastiger om op in te breken.

Gebruik een VPN-connectie

Mocht je op een plaats zijn waar je toch afhankelijke bent van wifi, probeer dan zoveel mogelijk een beveiligd netwerk te gebruiken, een waarbij je een wachtwoord moet invoeren. Dit is net wat veiliger dan een openbaar netwerk. Wil je wat zaken voor je werk regelen, maak dan gebruik van een (betaalde) VPN connectie. Daarmee is de data die je verstuurt versleuteld. Houd er wel rekening mee dat een VPN-connectie standaard pas wordt opgestart nàdat er verbinding is gemaakt, waardoor er data onbeveiligd verstuurd is. Regel je device zo in dat de VPN-connectie actief is, voordat je verbinding hebt.

Deel niet te veel

Het thuisfront wil graag weten wat je aan het doen bent op vakantie, dus delen we massaal foto’s en video’s over onze vakantie. Wees je ervan bewust dat kwaadwillende ook meelezen en meekijken. Denk daarom goed na over wat je deelt, hoeveel je deelt en met wie.

Veilig online op vakantie gaan is geen hogere wiskunde. Het is gewoon gezond verstand. Laten we die tijdens de vakantie niet uitzetten, dan voorkomt een hoop problemen. Prettige vakantie namens ThreadStone Cyber Security!

 
Deel dit artikel