Expect the (un)expected…

Expect the (un)expected…

Wees alert, dat is de strekking van het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 dat het NCSC vandaag publiceerde. Want de cyberdreiging in Nederland is groot, veranderlijk en door de digitale verwevenheid kan een cyberaanval iedereen raken. Verwacht het onverwachte, aldus het NCSC.

Voor ons is dit niet zo onverwacht, om eerlijk te zijn. We hebben het rapport doorgelezen en het bevestigt waar wij al geruime tijd op hameren en waar wij mee bezig zijn. Zo vestigden wij recent nog de aandacht op het onderzoeksrapport van ABN AMRO, dat duidelijk maakte dat de verschillen in cyberdreiging voor de grootzakelijke markt en het MKB steeds kleiner worden.

De wat ons betreft belangrijkste conclusies zijn:

  • De digitale dreiging voor Nederland is onverminderd groot en voortdurend aan verandering onderhevig.
  • Het verkleinen van de scheefgroei tussen de digitale dreiging en de weerbaarheid blijft een grote opgave.
  • Digitale risico’s vragen om een bredere manier van beheersing en moeten worden beschouwd als een integraal onderdeel van de risico's voor de nationale veiligheid. Hierbij kan de invalshoek ‘assume breach’ (ga ervan uit dat er een cyberincident is) behulpzaam zijn.

[bron: Cybersecuritybeeld Nederland 2023 NCSC]

Hoog-over kunnen we hier al een paar tips geven. Begin met een nulmeting: wat is er al aan beleid, maatregelen en techniek, en wat is het kennisniveau van medewerkers? Op basis hiervan kun je gerichte maatregelen gaan treffen. Een andere quick win is het opstellen van een draaiboek op basis van ‘assume breach’. Een crisisplan voorkomt dat je bedrijf onnodig schade lijdt na een aanval. En het geeft ook meteen meer rust. In control zijn is cruciaal nu ‘dat overkomt ons niet’ echt niet meer houdbaar is.

Natuurlijk staat het team van ThreadStone klaar om ondernemers te helpen een volgende stap te zetten in hun cyberbeveiliging.

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 vind je hier:
https://www.ncsc.nl/onderwerpen/cyber-security-beeld-nederland

Deel dit artikel