22 maa
Veel organisaties zijn bezig met het herinrichten van hun werkplekken. De wereld met corona ziet er wezenlijk anders uit dan voor corona, en dat geldt ook voor de manier waarop we (samen)werken. De Nieuwe Werkplek is het antwoord: een flexibele werkplek, die medewerkers in staat stelt verschillende werkzaamheden te doen op het moment en in de ruimte die passen bij die specifieke taak. Thuis of op een concentratieplek een rapport schrijven, samen brainstormen in een zaaltje, een gesprek met een prospect uitwerken met een cappuccino in een café op de weg terug.
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor veiligheid. Want voor de Nieuwe Werkplek is veiligheid nog belangrijker dan voorheen, juist omdat we veel meer locatie-onafhankelijk gaan werken en er dus meer – zo niet alles – in de cloud gebeurt. Maatregelen als 2-weg-authenticatie en medewerkers trainen om alert te zijn op phishing worden vaker getroffen.
Maar het zou wat ons betreft zonde zijn als de aandacht ophoudt bij de kantoor- en thuiswerkplek. In bijna alle bedrijfssituaties die wij zien, bestaat het netwerk uit zoveel meer systemen en apparaten. Denk aan Operational Technology (OT)-apparatuur: systemen die worden gebruikt om operationele processen aan te sturen. Of aan verbindingen van de netwerken van verschillende vestigingen van één bedrijf. Ook dat zijn mogelijk kwetsbare plekken waar criminelen misbruik van kunnen maken.
Wij adviseren dan ook altijd om verder te kijken dan de werkplek alleen. Sterker nog: als wij een nulmeting of hacktest uitvoeren, komen we er meestal achter dat ondernemers vaak niet weten wat er allemaal aan hun netwerk hangt en wie daar allemaal op afstand toegang toe heeft. Zelfs de koffiemachine zou een toegangspoort kunnen zijn. Een belangrijke ontmoetingsplek voor collega’s, nu we weer op kantoor werken, maar liever geen open deur voor een internetcrimineel.