Online security is veelal geen rocket science

Online security is veelal geen rocket science

We zijn nog maar een paar weken bezig in 2017 en nu al wordt het nieuws gedomineerd door verhalen over hacking en internet security. Wat het vooral laat zien, is dat veel partijen nog steeds niet goed bezig met hun online beveiliging.

We merken dat heel goed in onze scans. Die laten zien dat er nog te weinig aandacht is voor veiligheidssystemen. Bij veel partijen is er sprake van achterstallig onderhoud van die systemen. Persoonsgegevens worden over onbeveiligde verbindingen verstuurd en de nieuwe bedreigingen worden niet herkend omdat beveiligingssoftware niet up-to-date is. En misschien nog wel het grootste probleem is de wachtwoorden die mensen kiezen. “Password” en “123456” zijn helaas nog steeds de meest gebruikte wachtwoorden.

Doordat de beveiliging niet goed is, is het voor kwaadwillende heel eenvoudig om in te breken in je systemen. Dat laten de scans ook zien. Het is vaak een kwestie van gelegenheid. Hackers hoeven niet veel moeite te doen om bij je binnen te komen, dus doen ze dat ook. Als je je fiets niet goed op slot staat, is die eerder weg dan de fiets naast de jouwe, die wel aan de ketting staat.

Beveiligen is geen ‘rocket science’ en geen hogere wiskunde. Het is een cliché; zaken als software regelmatig bijwerken, wachtwoorden periodiek wijzigen en je verbindingen beveiligen, helpen je al een aardig eind op weg. Het gaat erom dat er focus op beveiligen komt en dat mensen ermee aan de slag gaan. Het is namelijk ook jouw persoonlijke data die zomaar op straat kan komen te liggen.

Deel dit artikel