17 nov
In 2015 was één op de negen mensen slachtoffer van cybercriminaliteit. Het ging dan om hacken, cyberpesten of identiteitsfraude. Hoeveel bedrijven er slachtoffer waren van cybercriminaliteit en wat voor soort criminaliteit, weet niemand.
Maar hoe kunnen we dan ervoor zorgen dat het minder wordt? Regelmatig hoor ik dat er geen aangifte gedaan wordt als een bedrijf te maken heeft met cybercrime. De belangrijkste reden is dat ondernemers de drempel om aangifte te doen te hoog vinden. Nu moet je als je bijvoorbeeld met ransomware te maken hebt gehad, aangifte doen op een politiebureau en over het algemeen zijn de agenten daar minder goed op de hoogte van de laatste trends en inzichten op het gebied van cybercrime.
De tijd die daar in gaat zitten, vinden veel ondernemers de moeite niet waard. Als er dan al aangifte gedaan wordt, hebben ze het gevoel dat er verder niets mee wordt gedaan. Op de fraudehelpdesk kan melding worden gemaakt, maar een melding staat niet gelijk aan een aangifte.
Dat er zo weinig bekend is over cybercriminaliteit, is gevaarlijk. Het maakt ons kwetsbaar. Als zowel overheid en bedrijven niet weten waar de risico’s zitten en hoe ze daarmee om moeten gaan, gaat dat nog meer slachtoffers opleveren.
De politie zou in mijn optiek meer onderzoek moeten doen. Niet alleen naar daders, maar ook naar het aantal en het soort gevallen van cybercriminaliteit. Alleen met die inzichten kunnen we gericht op dreigingen inzoomen en criminaliteit stoppen. Hoe meer we ervan weten, hoe meer we ons kunnen wapenen.
Ook zouden we laagdrempelig, online aangifte moeten kunnen doen van verschillende vormen van cybercriminaliteit. Dat maakt het voor bedrijven makkelijker om de aangifte te doen van bijvoorbeeld hacking, ransomware, phising of identiteitsfraude. Ligt daar niet de taak bij de overheid, om dat mogelijk te maken?
Cybercriminaliteit is voor velen nog iets ongrijpbaars. Maar het maakt veel slachtoffers, zowel onder ons als onder bedrijven. We moeten er daarom meer over weten. Daarom hierbij de oproep om de wijze van aangifte sterk te vereenvoudigen!