Het veiligheidsnet blijft groeien

Het veiligheidsnet blijft groeien

Hoe bewust we ook zijn, veilig internetten is nog altijd niet overal even goed geregeld. Cybercriminelen weten dat ook. Maar de aanvallen verplaatsen zich wel.

Waren voorheen de grote bedrijven de dupe; nu zij hun beveiliging steeds verder opschroeven, zijn het de mkb’ers die steeds vaker doelwit zijn. Daar is voor cybercriminelen nog veel te halen, omdat het er zoveel zijn en omdat bij velen veilig online werken nog niet ingebakken zit in het systeem.

Daarom zie je steeds meer initiatieven die de MKB’ers willen bereiken om hen voor te lichten en te helpen. Neem het Havenbedrijf Rotterdam, dat afgelopen week FERM Rotterdam is gestart. Ferm, de Rotterdamse vertaling van resilience, is er om de ruim 700 MKB’ers die op, in of rond de haven werken, te ondersteunen bij online veiligheid. Met een scan op de awareness, een scan van de technische systemen en daarnaast het probleem onder de aandacht te brengen, worden de bedrijven met de neus op de feiten gedrukt.

Maar niet alleen het Havenbedrijf wil de kleinere bedrijven bereiken. Sinds vorige week is er het Nederlands Cyber Collectief. Dit initiatief van Nationale Nederlanden is bedoeld om heel veel MKB’ers in Nederland te bereiken. Samen met partners als Deloitte, Eset, Fox IT, Veilig Internetten, Solv, Meld Misdaad Anoniem en ThreadStone, wil het Nederlands Cyber Collectief een vuist maken tegen cybercriminaliteit. Want die vuist blijft hard nodig. De schade blijft immens groot. Niet alleen voor de bedrijven zelf, maar ook voor klanten van die bedrijven. Hun gegevens kunnen bij een aanval zomaar op straat komen te liggen.

Het Nederlands Cyber Collectief kan met al zijn partners de MKB’ers bereiken. Hoe meer mensen en bedrijven bewust worden van de gevaren, daar tegen in actie komen en maatregelen nemen, hoe moeilijker het wordt voor cybercriminelen om schade aan te richten.

Door initiatieven als FERM Rotterdam en het Nederlands Cyber Collectief kunnen we het veiligheidsnet steeds verder over Nederland trekken en de schade inperken. Maar we zijn er nog niet. Dus laten we meer van deze gezamenlijke initiatieven opstarten, zodat we alle MKB’ers bereiken en Nederland écht wat veiliger kunnen maken!

Deel dit artikel