15 mei
In 2016 is de tweede versie van de campagne Veilig Zakelijk Internetten gestart. Deze campagne is bedoeld om vooral mkb’ers in te laten zien dat cybersecurity ook echt voor hen bittere noodzaak is.
Helaas heeft het onderwerp online security voor veel mkb’ers nog onvoldoende aandacht. Veel bedrijven en organisaties denken dat ze helemaal geen interessante data hebben en dus dat ze ook geen interessant doelwit zijn. In mijn presentaties, die ik in het kader van deze campagne verzorg, vertel ik een waargebeurd verhaal, waarbij elke ondernemer tot de conclusie komt dat ook zij wel eens slachtoffer zouden kunnen worden van ‘cybercriminaliteit’…
Een garagehouder uit Brabant kreeg een telefoontje van een 16-jarige jongen dat hij de emailserver had gehackt. In datzelfde telefoontje vertelde de jongen dat hij het voor honderd euro wel kon oplossen. De garagehouder moest er niets van hebben en ging niet op het aanbod in. De jongen liet toen zien wat hij kon. "Ik kreeg een e-mail op mijn telefoon binnen, waarin stond dat we failliet waren," liet een verbouwereerde garagehouder weten. De jongen had de email niet alleen naar de eigenaar gestuurd, maar naar al zijn klanten.
Na het vertellen van dit verhaal zie je ineens de gezichten veranderen en na afloop van de presentaties merk je dat mensen ineens gaan praten en nadenken over hun beveiliging. Een simpel e-mailtje van een 16-jarige puberende ‘hacker’ kan al voor heel veel problemen zorgen. Kun je nagaan wat een groot lek kan veroorzaken.
Dit soort voorbeelden zijn er in overvloed. Maar het zijn juist deze voorbeelden die cybercriminaliteit dichtbij brengen. Het kan iedere mkb’er zomaar overkomen, zelfs een garagehouder uit Brabant.
Dit soort voorbeelden zijn essentieel om je klanten te overtuigen van de noodzaak van een goede online beveiliging. We zijn geen voorstander van het gebruik van de factor ‘angst’ in de verkoop. Mocht je klant echter van mening blijven dat ze geen interessante data hebben en geen interessant doelwit kunnen zijn, gebruik dan rustig dit voorbeeld om hem wel aan het denken te zetten en constructiever over cybersecurity (in zijn totale breedheid) te praten. Het maakt het voor mkb’ers een stuk duidelijker waarom ze zich goed moeten beveiligen. Er is maar één e-mail nodig om alles kwijt te zijn, of je nou interessante data hebt of niet…