11 jan
Het nieuwe jaar ligt als een blanco bladzijde voor ons. Wij zijn er klaar voor om Nederlandse bedrijven, vooral het MKB, alerter te maken op hun digitale veiligheid en weerbaarheid.
Het blijft een lastig onderwerp. Dat blijkt ook uit de vele onderzoeken die op dit vlak worden gedaan. Veilig Online 2020, het jaarlijkse onderzoek naar het cybersecurity-bewustzijn in Nederland, stelde eind vorig jaar dat de politie-aangiftes sterk stijgen (+66%), dat ondernemers en kennisinstellingen vaker slachtoffer worden van gijzelsoftware en dat de economische schade groeit. En hoe vreemd is het dan dat Nederlanders vinden dat zij digitaal wel hun mannetje (m/v) staan en niet van plan zijn om daarin te investeren.
De cijfers liegen er niet om. (Wat dat betreft kijken wij reikhalzend uit naar de Cybersecurity Monitor van het CBS, die hopelijk snel wordt gepubliceerd.)
Ook dit jaar blijven wij er daarom onverminderd op hameren dat voorkomen beter is dan genezen. Het is cliché, maar zó waar. Vraag het maar eens aan een onderneming die slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit. Een goed beleid, technische maatregelen en alertheid van medewerkers zijn belangrijke aandachtspunten. Onze ervaring is dat een beetje meer gerichte aandacht van het management al een wereld van verschil kan maken. Bovendien zijn er talloze tools die dit beveiligingswerk vergemakkelijken. Onze nieuwste telg is bijvoorbeeld de virtuele versie van onze interne ThreadScan die wij remote in elk netwerk kunnen plaatsen om op kwetsbaarheden te controleren.
Wat vooral belangrijk is om spijkers met koppen te kunnen slaan in 2021, is een goede samenwerking met IT-leveranciers. Het gebeurt nogal eens dat een klant een scan laat uitvoeren door ons en dan met de resultaten naar de IT’er stapt alsof het een stok is om mee te slaan. Met die aanpak komen we er niet. Onze diensten zijn er juist voor bedoeld om samen een volgende stap te zetten.
Dat is ons goede voornemen voor 2021: wij gaan scherper kijken hoe we gezamenlijk, in de keten, elkaar op een constructieve manier verder kunnen helpen, in plaats van op zoek te gaan naar de partij bij wie de zwarte piet kan worden neergelegd. Vaak is dit zelfs helemaal niet duidelijk. Maar nog veel belangrijker: daar gaat het ook niet om. Hoe sneller we het cybercriminelen onmogelijk kunnen maken om toe te slaan, hoe beter.